A qui s'adrecen
La Llei catalana 9/2003, de 13 de juny, de la Mobilitat obliga les empreses, les entitats o les administracions que posin en marxa una nova instal·lació a disposar d'aquest estudi, que proporciona les necessitats i un pla d'acció per cobrir la demanda de mobilitat del nou centre.
Estudis d'avaluació de la mobilitat generada per empreses...
A més de la base legal per a la implantació de noves instal·lacions corporatives, aquest tipus d'estudis permet:
• Conèixer les característiques de la mobilitat de l'àrea d'influència.
• Determinar la mobilitat generada i atreta per als usos previstos.
• Establir les xarxes d'itineraris principals per a vianants, transport col·lectiu i vehicles.
Estudis d'avaluació de la mobilitat generada per administracions...
Estudis que analitzin els centres de treball o serveis, especialment amb seus de grans dimensions, i instal·lacions i equipaments que preveuen rebre un elevat nombre de visitants: equipaments esportius, escoles, museus, etc.
Metodologia
En l'elaboració de plans de mobilitat generada, la Fundació RACC planteja la següent metodologia bàsica:
- Identificar i situar els focus generadors de desplaçaments.
- Quantificar el nombre de desplaçaments que, previsiblement, generarà la nova instal·lació.
- Revisar els vials existents, la xarxa d'itineraris per a vianants, la xarxa de transport públic, els possibles itineraris per a vehicles motoritzats i les vies per a bicicleta o altres modes de transport.
- Efectuar una descripció de tota la xarxa i representar-la en un plànol, distingint els itineraris de manera jeràrquica.
- Determinar les reserves d'estacionament que cal efectuar per a bicicletes, turismes i motocicletes, i determinar el nombre de places que s’han de reservar per efectuar les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies.
- Avaluar el nombre de desplaçaments previsibles i identificar les necessitats de noves infraestructures i nous serveis.